دومین همایش بین المللی شورورزی با شعار «ارتقای امنیت غذایی با بهرهگیری از منابع بسیار شور» با حضور مهندس عباس کشاورز قائم مقام وزیر جهادکشاورزی در امور پروژه های زیربنایی آب و خاک، دکتر بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی و رئیس علمی این همایش، دکتر دهقانی رئیس مرکز ملی تحقیقات شوری و دبیر اجرایی این همایش در قالب دو نشست تخصصی با ارائه ۱۶ سخنرانی کلیدی در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، چهارشنبه 25 تیر سال جاری به صورت مجازی برگزار شد.
مهندس کشاورز با اشاره به هدف برگزاری این همایش و نقش بروندادهای علمی در حل مشکلات تولید اظهار داشت: این کنفرانس ها صرف نظر از مقالات علمی باید زمینه ساز تقویت تعامل با بخش خصوصی و بخش اجرا شود و تکنولوژی های روز به عرصه تولید انتقال یابد .
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به معضل شوری آب های زیرزمینی تصریح کرد : در سال های اخیر شاهد افزایش میزان شوری آب های کشور هستیم و این امر در برخی محصولات در مناطق خشک متاسفانه باعث افت عملکرد شده است و در این راستا برای کاهش خسارت تولید از این مسئله، باید مرکز ملی تحقیقات شوری اولویت اولش بحث شوری آب باشد.
وی با تاکید بر انتقال تکنولوژی روز در بخش کشاورزی، تصریح کرد: در ایران منابع آب و خاک فراوانی داریم و متاسفانه در برخی محصولات مانند پسته عملکرد رو به افت و کاهش است. مهندس کشاورز خواستار تهیه پکیج برای پسته شد و اظهار داشت: این محصول نزدیک به یک میلیارد دلار برای کشور ارزآوری دارد و باید دوباره در دستور کار قرار گیرد. قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه باید مشکلات کشاورزان را درک کرد، خواستار تهیه پکیج کامل در مورد گیاهان شورزیست و نیز ورود در موضوع احیای دریاچه ارومیه و ریزگردها توسط مرکز شوری شد. وی با اشاره به مبحث شوری و شورورزی به تبیین این دو مسئله پرداخت و افزود: بین شوری و شور ورزی فاصله وجود دارد؛ شوری یک پدیده دینامیک است و بسیاری مسایل در این پدیده تاثیرگذار است. مهندس کشاورز ادامه داد: خواسته ما از مرکز تحقیقات این است گیاهانی که پکیج کامل در زمینه شورورزی دارند را شناسایی کنند که این امر در حد مطلوب اتفاق نیفتاده و لازم است موارد امیدبخش که درباره امکان شوروزی آن ها اتفاق نظر بین محققان وجود دارد برای ورود به چرخه تولید برنامه ریزی شود. مهندس کشاورز با تاکید بر پیوستگی بین مراکز تحقیقاتی ملی خواستار ورود جدی مطالعات آب و خاک در زمینه شورورزی در تعامل با مرکز ملی شوری شد.
دکتر بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان با تاکید بر ضرورت توجه به شوروزی و احیای تولیدات کشاورزی در شرایط آب و خاک شور بیان داشت: تنوع بخشی به محصولات کشاورزی به منظور امنیت ارتقاء امنیت غذایی بررسی ابعاد اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی سامانه های شورورزی معرفی الگوهای موفق شورورزی در ایران و جهان از جمله اهداف این همایش است.
وی معرفی گونههای گیاهی دامی و آبزی امیدبخش مناسب سامانه های شورورزی، تکمیل زنجیره ارزشی محصولات شورورزی، مدیریت زراعی گیاهان شور زیست در جهت افزایش کمیت و کیفیت محصول، شناسایی ایده های فناورانه و معرفی کسب و کارهای نوین در استفاده اقتصادی از منابع شور، جنبههای اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی و حقوقی سامانههای شورورزی را از جمله محورهای این همایش برشمرد.
دکتر غلامحسن رنجبر معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات ملی شوری به عنوان سخنران پایانی این همایش ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این همایش بیان داشت: مجموع مطالب و مقالات ارائه شده بر این نکته تصریح دارد که ما ناگزیر هستیم با توجه به محدودیت های موجود حداقل از نظر کمبود منابع آب شیرین، به موازات کشاورزی رایج، سیستم های شورورزی را با هدف استفاده از منابع آب و خاک شور در تولید محصولات کشاورزی دنبال نماییم؛ که این امر با تخصیص اعتبارات لازم و ریل گذاری زیرساخت های موردنیاز توسط نهادهای حاکمیتی میسر خواهد شد. وی در قرائت بیانیه دومین همایش ملی شوروزی اعلام داشت: این همایش با مشارکت فعال وزارتخانه های جهاد کشاورزی وعلوم، دانشگاه ها ، مراکز و موسسات تحقیقاتی و هم اندیشی بیش از ۴۵۰ نفر از سیاستگذاران و اساتید پژوهشگران و دانشجویان کشاورزی منابع طبیعی داخلی و خارجی و با پذیرش ۱۴۵ مقاله و برپایی دو نشست تخصصی و ارائه ۱۸ سخنرانی علمی به سرانجام رسید.
بخشی از محتوای بیانیه پایانی این همایش بدین شرح است: با توجه به اهمیت تولید در شرایط متعارف جلوگیری از گسترش شوری و شور شدن منابع آب و خاک کشاورزی در تمام مناطق کشور به عنوان یک اصل اساسی و مهم اجتنابناپذیر میباشد/ با توجه به حجم عظیم منابع آب و خاک شور در کشور و همچنین تنوع زیستی منابع گیاهی متحمل به شوری، اجرای سیستمهای شورورزی میتواند به موازات کشاورزی رایج با بهرهبرداری از این منابع به ارتقای امنیت غذایی کشور و توسعه پایدار مناطق مبتلا به کمک بنمایند/ تدوین مگاپروژه شورورزی میتواند ضمن پاسخ به برخی خلاهای تحقیقاتی نقش کلیدی در توسعه این سیستمها در کشور داشته باشد/ ایجاد پایگاههای شور در مناطق مختلف اقلیمی کشور و انجام فعالیتهای R@D با هدف تکمیل زنجیره تولید شامل نهاده های اولیه و مکانیزاسیون، بازارمحصول ،مطالعات اقتصادی و زیست محیطی بسیار ضروری می باشد /توسعه الگوها و کسب و کارهای نوین در حوزه شورورزی و اراضی مشروب زه آب ها، در افق برنامه توسعه هفتم حداقل به میزان ۵۰ درصد اراضی کشاورزی کشور مدنظر قرار گیرد / ایجاد بانک ژن و همچنین راهاندازی بانک ژن زنده گیاهان شورزی با عنوان باغ گیاهان شورزیست توصیه می گردد.
گفتنی است این همایش در دو نشست با عناوین «تنوع بخشی و مدیریت تولید و محصول» و «بررسی اقتصادی فناورانه و زیستمحیطی شورورزی» با ارائه 16سخنرانی از متخصصین و صاحب نظران داخلی و پژوهشگرانی از چهار کشور هلند، پاکستان، هندوستان و امارات، به ریاست دکتر رسول زارع قائم مقام سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی و دکتر ارژنگ جوادی معاون پژوهش و فناوری این سازمان در بخش پنل های تخصصی در دو نوبت صبح وعصر به صورت وبینار برگزار شد.