دوشنبه, 16 تير 1404

مرکز ملی تحقیقات شوری

  • ساعت : ۰۰:۰۰
  • تاريخ :
     ۱۴۰۰/۰۲/۱۹ 
  • تعداد بازدید : 220
next    /  4 prev
برگزاری جلسه گزارش عملكرد مركز در سال 1399

در راستای برگزاری سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد واحدهای تابعه سازمان در سال 1399، در جلسه ای که با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه، دکتر محمودی معاون توسعه مدیریت و منابع، دکتر جوادی معاون پژوهش و فناوری، دکتر مویدی معاون سازمان و رئیس موسسه آموزش و ترویج، دکتر ولدان معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی و مدیران کل ستادی سازمان بصورت وبینار در سالن اندیشه سازمان برگزار شد، دکتر فرهاد دهقانی رئیس مرکز ملی تحقیقات شوری کشور گزارش عملکرد مرکز در سال ۱۳۹۹ را ارائه داد.

دکتر بازرگان معاون وزیر و رییس سازمان طی سخنانی با تسلیت ایام ضربت خوردن حضرت امام علی (ع) و آرزوی قبولی طاعت و عبادات و همچنین با گرامیداشت روز معلم، از زحمات و تلاش های رئیس و عموم کارکنان مرکز ملی تحقیقات شوری تشکر و قدردانی کرد. ریاست سازمان تصریح نمود که خداوند را سپاسگزاریم که پس از انجام مطالعات و ارزیابی های فراوان و فراز و فرودهای  5-6 سال گذشته ،  نهایتا هیات امنای سازمان به این تصمیم رسید که ما  یک مرکز تحقیقات شوری مستقل را نیاز داریم؛ که این امر  برای ما و شما حامل یک پیام روشن است. خوشبختانه دورنمای پژوهشی روشنی در مرکز تحقیقات شوری تهیه شده که بسیار ارزشمند است، اما این مسئله نیز وجود دارد که مرکز شوری برای انجام ماموریت مستقل پژوهشی خود، ردیف اعتباری مستقل ندارد، لذا سازمان باید برای رفع این معضل برنامه ریزی کند. پیشنهاد اینجانب این است که همانگونه که در حوزه پنبه، برنج، چغندر قند  و ... طرح کلان تدوین شده است، در زمینه شورورزی نیز طرح کلان تهیه و در جلسه آتی مورد بررسی و تصویب قرار گیرد.

 دکتر فرهاد دهقانی رئیس مرکز تحقیقات ملی شوری در سخنان خود با تشریح اهم فعالیت های پژوهشی سال 1399 اظهار داشت: از تلاش های مجدانه همکاران در سال گذشته می توان به انجام 34  پروژه تحقیقاتی، انتشار  57 مقاله علمی، پژوهشی و ترویجی داخلی و خارجی، انتشار یک جلد کتاب داخلی و 2 جلد کتاب خارجی معتبر، تهیه 22 فقره یافته قابل ترویج و 3 مورد رسانه نوشتاری و اپلیکیشن بارگذاری شده در تالار ترویج  اشاره نمود. وی در ادامه گزارش عملکرد سال گذشته مرکز افزود: روند ماهیت پروژه های مرکز در سال 1399 نسبت به سال 1398 به شرح ذیل می باشد

- پروژه‌های مشترک با موسسات: از 5/7 درصد در سال 1398 به 8/8 درصد در سال 1399 افزایش یافته است.

- پروژه‌های مشترک تحقیقی-تطبیقی: از 10 درصد در سال 1398 به  6 درصد در سال 1399 افزایش یافته است.

- پروژه‌های خاص: از 5/37 درصد در سال 1398 به 2/38 درصد در سال 1399فزایش یافته است.

دکتر دهقانی ادامه داد : لازم به ذکر است علاوه بر تمرکز پروژه ها بر روی شورورزی، این مرکز در سال 1399 تعداد 25 پروژه با موضوعات مدیریت سیستم‌های آبیاری تحت فشار، خاک‌ورزی حفاظتی و  بهبود تولید گیاهان زراعی، دارویی و  باغی در شرایط شور در دست اجرا داشته است.

وی در مورد انتشار مقالات علمی و کتب توسط مرکز تحقیقات شوری افزود: تعداد 3 کتاب و 57 مقاله علمی پژوهشی داخلی و خارجی که از این تعداد مقالات Q1 و Q2 8 مورد، Q3 و Q4 10 مورد بوده است.

همچنین این مرکز در سال 1399 تعداد 6 فقره گزارش نهایی فروست دار و 22 یافته قابل ترویج و تعداد 3 مورد رسانه‌های نوشتاری و اپلیکیشن بارگذاری شده در تالار ترویج داشته است.

وی افزود که عناوین فعالیت‌ها و دستاوردهای شاخص مرکز  در سال گذشته به قرار زیر بوده است: 

- ادامه اجرای پایلوت‌های شورورزی در استان‌های خوزستان با استفاده از زه آب و بوشهر با استفاده از آب دریا، که نتایج زیر را ببار آورده است:

 کاهش میزان رسوب گرد و غبار در قیف های جایگذاری شده به دلیل ایجاد سطح مرطوب و پوشش گیاهی/ تولید گونه های درختی و گونه های غیر درختی اقتصادی با استفاده از زه آب / امکان تولید 10 تن علوفه خشک سالیکورنیا با استفاده از آب دریا.

- توسعه روش کشت نشایی پانیکوم (ارزن پادزهری) به عنوان یک گیاه امیدبخش علوفه ای.

- توسعه کینوا به عنوان یک گیاه اقتصادی در اراضی شور و کم بازده، که نتایج حاصل از اجرای این برنامه بشرح زیر میباشد:

تولید بذر پیش پایه و پایه کینوا قرمز، سیاه و الین متحمل به شوری به میزان 1075 کیلوگرم /اجرای 5 پروژه تحقیقاتی با هدف تعیین نیاز آبی، ضریب گیاهی و انتخاب الین های متحمل به شوری / نظارت بر مزارع تولید بذر کینوا /جمع آوری و نگهداری 1047 ژنوتیپ کینوا.

- معرفی دو ترکیب موثر در جهت رفع معضلات  عدم تامین نیاز سرمایی درختان پسته، که نتایج حاصل از اجرای این برنامه بشرح زیر است:

پیش بینی سطح کاربرد در آینده به میزان 150 هزار هکتار / افزایش عملکرد به میزان حداقل 150 کیلوگرم در هکتار  نسبت به رقم تجاری /افزایش عملکرد در واحد سطح به میزان حداقل 300 کیلوگرم در هکتار / افزایش درآمد به میزان حداقل 10 میلیون ریال در هکتار / افزایش درآمد حاصل از کاربرد به میزان حداقل 20 میلیون ریال در هکتار. 

دکتر دهقانی سپس به  تهیه گزارش تحلیلی فنی و اقتصادی کاشت روناس در استان به سفارش وزارت جهاد کشاورزی و گزارش تحلیلی «ارزیابی مزارع گندم تحت‌آبياري به روش تیپ در استان‌هاي هرمزگان، كرمان و يزد» به پیشنهاد معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی  اشاره کرد  و آن را از مهمترین گزارش های تحليلی و پاسخ کارشناسی مرکز در حل مسائل و مشکلات اجرائی کشور و استان برشمرد. رئیس مرکز ملی تجقیقات شوری تصریح نمود که آن مرکز در سال گذشته دارای 12 قرارداد پژوهشی و انتقال دانش فنی با ارزش 5390 میلیون ریال بوده است و همچنین در حال حاضر  سه برنامه توسعه کینوا در شرایط شور (به زراعی و به نژادی)، توسعه گیاهان دارویی در شرایط شور و تنوع بخشی به علوفه‌های مناسب شرایط شور در دست اجرا دارد که در قالب طرح کلان شورورزی اجرایی می گردند.

رئیس مرکز ملی تحقیقات شوری در زمینه اقدامات فناورانه و دانش بنیان که توسط آن مرکز انجام شده است، موارد زیر را برشمرد: 

امضای تفاهم نامه سه جانبه ایجاد پایلوت شورورزی با همکاری بخش خصوصی با استفاده از پساب آب شیرین کن / حمایت از شرکت دانش بنیان مزرعه شورزیست کویر / انجام مقدمات واگذاری رویالیتی رقم کینوا دانه سیاه به شرکت شورزیست کویر.

دکتر دهقانی پیرامون  برنامه های مشترک اجرا شده با موسسه آموزش و ترويج ، به موارد زیر اشاره نمود: ارائه 6 فقره سخنرانی در شبکه دانش بر بستر ویدئوکنفرانس، تدریس 7 دوره آموزش ضمن خدمت همکاران به مدت 108 ساعت؛ شرکت کارکنان مرکز در دوره های آموزش ضمن خدمت به میزان 708 نفر روز با سرانه 163 ساعت، حضور همکاران هیات علمی مرکز به میزان 51 نفر روز در پهنه‌ها و واحد هاي تولیدي، اجرای مشترک 2 فقره پروژه تحقیقی-ترویجی، اجرای 1 مورد برنامه روز مزرعه.

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها