سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد سالانه سال 1398 مرکز تحقیقات ملی شوری، خرداد ماه سال جاری با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام و المسلمین سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، دکتر رسول زارع قائم مقام، معاونان و مدیران کل ستادی سازمان با دکتر فرهاد دهقانی رئیس مرکز تحقیقات ملی شوری در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، به صورت مجازی برگزار شد.
دکتر بازرگان رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با قدردانی از فعالیت همکاران در مرکز تحقیقات ملی شوری، توانمندی های مرکز از نظر تجهیزات، دانش فنی، تخصص و علم روز را ارزشمند دانست و با تشریح شرائط و انتظارات بخش کشاورزی، مدیریت پروژه های تحقیقاتی را دارای اهمیت نام برد.
وی با اشاره به برنامه ها و اهداف مرکز در رفع مشکلات مبتلابه کشور و اعتباراتی که سازمان تحقیقات برای انجام فعالیت ها تخصیص داده است بیان داشت: لازم است با توجه به امکانات مرکز و تخصیص اعتبارات از سوی سازمان، پروژه های کوتاه مدت به میزان مشخص تصویب شود.
رئیس سازمان، با اشاره به بحث بهبود اثربخشی آموزش و پژوهش بیان داشت: برای انسجام هرچه بیشتر کارها، پروژه های مصوب سازمان در قالب یک نقشه راه کلی مطرح می شود و در یک حرکت منسجم روبه جلو مشکلات کشور را حل می نماید.
دکتر فرهاد دهقانی رئیس مرکز تحقیقات ملی شوری در سخنان خود با تشریح اهم فعالیت های پژوهشی سال 1398 اظهار داشت: از تلاش های مجدانه همکاران در سال گذشته می توان به انجام 41 پروژه تحقیقاتی، انتشار 41 مقاله علمی، پژوهشی و ترویجی داخلی و خارجی، انتشار یک جلد کتاب داخلی و 2 جلد کتاب خارجی معتبر، اشاره داشت همچنین پیگیری انجام پروژه های تحقیقاتی مشترک با موسسه تحقیقات دیم، خاک و آب، بیوتکنولوژی و فنی و مهندسی، عقد تفاهم نامه با دانشگاه جامع امام حسین(ع) در زمینه دانش فنی تولید در شرایط بسیار شور و ارائه طرح کلان کینوا، اشاره نمود.
وی با توضیح دستاوردهای شاخص سال 1398 مرکز به برنامه توسعه شورورزی با هدف تنوع بخشی به محصولات بخش کشاورزی پرداخت و آن را شامل: توسعه کشت محصول کینوا، ارزن پادزهری، کوشیا و سالیکورنیا برشمرد همچنین از اقدامات توسعه شورورزی می توان به مواردی نظیر: انتخاب 146 ژنوتیپ در قالب چهار گروه خیلی زودرس، زودرس، متوسط رس و دیررس و ارزیابی تحمل به شوری آنها – تولید بذر پیش پایه 4 لاین و تولید بذر پایه 1 لاین انتخابی (دانه سیاه) – نظارت بر تولید بذر رقم تجاری به میزان 5 تن – انجام سال دوم آزمایش DUS – کارهای ترویجی شامل برگزاری کارگاه آموزشی و تهیه دو قسمت فیلم آموزشی، کارهای اجرایی شامل ادامه همکاری در توسعه کشت کینوا به 30 هزار هکتار تا سال 1401، دانست.
رئیس مرکز، یکی از کارهای مهم موسسه در سال 1398 را جمع آوری و نگهداری 1148 نمونه ژنتیکی بذر انوع کینوا، سوئدا، هالکنموم و سیستانچ، نام برد.
وی در اجرای برنامه توسعه شورورزی به تشکیل پایلوت های توسعه ای پرداخت و آن را اعم از: پایلوت تثبیت کانون های تولید گرد و غبار از طریق شوورزی، ایجاد پایلوت تولید علوفه سالیکورنیا با کشت مستقیم بذر استفاده مستقیم از آب دریا، انتخاب ژنوتیپ های انار متحمل به شوری برشمرد.
دکتر فرهاد دهقان در سخنان خود همکاری های مشترک مرکز تحقیقات ملی شوری با آموزش و ترویج کشاورزی را شامل اقداماتی اعم از: انجام 4 پروژه های تحقیقی – ترویجی، تعداد 9 محقق معین، یک محقق مروج ارشد، 9 یافته قابل ترویج (مندرج در کتاب یافته های قابل ترویج)، 6 رسانه نوشتاری و اپلیکیشن بارگذاری شده در تالار ترویج، 2 فیلم تولیدی و کارگاه آموزشی در استانهای یزد و فارس، نام برد.
رئیس مرکز، در راستای گزارش های تحلیلی و پاسخ کارشناسی در حل مسائل و مشکلات اجرایی کشور به گزارش ها شامل: نقشه راه توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی استان یزد (1404- 1396) – بسته دانشی و برنامه عملیاتی افزایش تولید علوفه با استفاده از گیاهان شورزیست – گزارش علمی بررسی سیستم های آبیاری موضعی اجرا شده در مزارع گندم تحت شرایط شور– نگاه تحلیلی به کیفیت منابع آب مورد استفاده در بخش کشاورزی، اشاره نمود.
وی روند درآمد حاصل از انعقاد قراردادهای انتقال فناوری پژوهشی و اخذ گرنت طی چهار سال اخیر را روبه افزایش توصیف نمود و درصد دارایی های فکری به کل درآمد اختصاصی را 81 درصد برشمرد.
دکتر فرهاد دهقانی با مقایسه تعداد محقق و پروژه های بخش های تحقیقاتی شامل بخش زراعت و باغبانی، بخش شیمی و حاصلخیزی خاک و بخش آبیاری و فیزیک حاک، نسبت هیات علمی و محقق به کل را 75/0 - نسبت هیات علمی به سایر را 67/1 و نسبت تعداد پروژه ها به تعداد محقق را 27/2 نفر بیان داشت وی درخصوص نیروی انسانی همکار در مرکز به 15 نفر عضو هیات علمی، 3 نفر غیرهیات علمی، 3 نفر اداری و مالی، 2 نفر پشتیبانی و 1 نفر قرارداد معین و 6 نفر سایر اشاره داشت همچنین ایشان با اشاره به مصوبات ارائه گزارش عملکرد سال 1397 مرکز، ادامه این فعالیت ها در سال گذشته را تشریح داشت.
رئیس مرکز، در سخنان خود توسعه روابط بین الملل را یکی از دستاوردهای مرکز تحقیقات ملی شوری در سال گذشته دانست و آن را اعم از: ادامه همکاری با مرکز بین المللی ایکاردا در قالب انجام پروژه های تحقیقاتی (3 مورد) – اعزام محقق به ماموریت های پژوهشی خارج از کشور (شرکت در دوره آموزشی بررسی نسل اول و روند اصلاح کینوا) – هماهنگی اولیه کارگاه آموزشی مشترک بین ایران و آلمان با حمایت DFG آلمان، برشمرد.
وی اقدامات صورت گرفته در تقویت زیرساخت های پژوهشی مرکز را شامل: راه اندازی لایسیمتر وزنی (12 عدد) – تجهیز آزمایشگاه فیزیولوژی بذر – تکمیل گلخانه های تکثیر بذر – بهره برداری از سردخانه نگهداری نمونه های بذر، عنوان داشت.
دکتر فرهاد دهقانی برنامه توانمندسازی و هدفمندی فعالیت های اعضای هیات علمی جدیدالاستخدام را شامل: هماهنگی با موسسات اصلاح و تهیه بذر و نهال، باغبانی، چغندرقند، بیوتکنولوژی، جنگل و مرتع و خاک و آب جهت شرکت همکاران این مرکز در دوره های آموزشی، در زمینه های فیزیک خاک، شیمی و حاصلخیزی خاک، باغبانی، زراعت، آبیاری، نام برد.