تاریخچه تاسیس مرکز ملی تحقیقات شوری
وضعيت شوري در ايران با توجه به موقعيت جغرافيايي، عوامل آب و هوايي، ساختار زمينشناسي و مديريت بهرهبرداري از منابع آب موضوعي است كه همواره مورد توجه متخصصين بوده، ليكن برنامهريزي جامع و هدفمند در اين خصوص صورت نگرفته و نتيجتاً اينكه نه تنها گسترش شوري كنترل نگرديده بلكه روندي رو به افزايش داشته است؛ بطوريكه پيشبيني ميشود در حال حاضر حدود 50 تا 75 اراضي تحت پروژههاي آبياري مدرن و سنتي با مشكل شوري، سديمي و ماندابي شدن روبرو هستند. لذا ضرورت توجه به اينگونه مسائل تحقيقاتي ايجاب ميكرد كه كليه امور ذيربط در يك مركز مستقل استقرار يابد. بر اين اساس مركز ملي تحقيقات شوري (NSRC) وابسته به سازمان تحقيقات و آموزش كشاورزي در سال 1379 در يزد تاسيس كه فعاليتهاي علمي و تحقيقاتي خود را عملا از سال 1380 آغاز نمود. اين مركز علاوه بر داشتن ايستگاههاي تحقيقاتي در استان يزد داراي ايستگاههاي تحقيقاتي متعدد در استانهاي خوزستان، گلستان، اصفهان، فارس و خراسان ميباشد.
هدف از تشکیل مرکز ملی تحقیقات شوری
هدف از تشكيل اين مركز تحقيق و بررسي در زمينه مسائل آب و خاك شور و ارائه راهكارهاي علمي و اقتصادي براي بهبود توليدات كشاورزي در اراضي شور و مسئله دار و پيشگيري از گسترش شوري خاك ميباشد. بنابراين، اين مركز جنبههاي مختلف مسائل و مشكلات آب و خاك شور را در مناطق مختلف آب و هوايي مورد بررسي و تحقيق قرار ميدهد .
وظایف مرکز ملی تحقیقات شوری
1) تحقیق در مورد مناسب ترین روش بهره برداری از اراضی شور و لب سور و همچنین اراضی سدیمی در تولید محصولات کشاورزی
2) بررسي اثرات مصرف آبهاي شور بر روي خاك و توليد محصولات زراعي
3) انجام تحقيقات در زمينة تعيين نياز غذايي و آبي گياهان سازگار در اراضي شور، سديمي و زهدار بمنظور افزيش عملكرد كمي و كيفي آنها
4) انجام تحقيقات در زمينة تعيين ارقام زراعي مقاوم به شرايط شور يا ماندابي با همكاري موسسات تحقيقاتي ذيربط